Wielkanocne menu.pdf

(13726 KB) Pobierz
sp is
wstęy
Zimne przekąski
4................................................... Jajka z farszem śledziowym
5..............................................................Przystawka z jajkami
5....................................................... Jajka w sosie wiosennym
6
Jajka faszerowane łososiem
Z przyjemnością oddajemy w Państwa ręce broszurę wielka
nocną. Broszurę pełną interesujących propozycji i pomysłóv
na przyrządzenie wielu fantastycznych dań. Sałaty, jajka, wiel
kanocne zupy, mięsa, pieczenie, pasty, przystawki i wiele in
nych
-
8............................................................ Pasztet bez pieczenia
9
Sałatka wiosenna z pieczenią
słowem cały wachlarz kulinarnych atrakcji, idealnycl
na nadchodzące święta. Oprócz tego ciekawe porady i inspiru
jące zdjęcia.
9 ...............................................................Sałatka z ananasem
10
Sałatka ryżowa z kurczakiem
12 .......................................... Sałatka warstwowa z tuńczykiem
13 ................................................... Sałatka z kurczakiem curry
13 ...........................................................Sałatka z pieczarkami
Życzymy Państwu ciepłych, rodzinnych i pachnących zna
komitymipotrawami Świąt Wielkanocnych.
Zupy
14
15
15
16
Żurek wiejski
Barszcz chrzanowy
Biały barszcz świąteczny
Pożywny biały barszcz
Dania główne
18 ................................................... Filet z indyka w żurawinie
19 ............................................ Pieczeń w sosie musztardowym
19 ............................................................... Pieczeń schabowa
20 ........................................................ Schab duszony w piwie
22................................................................ Kolorowa pieczeń
22 ............................................. Pieczeń rzymska z pieczarkami
Sosy do dań głównych
23 ....................................................Sos chrzanowy z jabłkiem
24 ............................................... Sos żurawinowy z chrzanem
24............................................... Sos żurawinowo-śmietanowy
24
24
Sos czosnkowy
Sos chrzanowy
Ciasta
26............................................... Babka jogurtowo-bananowa
26...................................................................Babka piaskowa
2
zim ne
przekąski
zimne
przekąsi*
Jajka z farszem śledziowym
(na zdjęciu)
porcje
Przystawka z jajkami
4 porcje
1 łyżka Majonezu Dekoracyjnego WINIARY • 4 jajka ugotowa­
ne na twardo • 1 wymoczony filet śledziowy • 1 ogórek kiszony
• 1 łyżka kawioru czarnego • koperek do dekoracji • 8 liści sa­
łaty masłowej •pieprz
3 łyżki Sosu chrzanowego WINIARY •4 jajka ugotowane na twa
do • 200 g szynki konserwowej • 2 ogórki kiszone • 1/2 puszl
zielonego groszku • liście sałaty • natka pietruszki • pieprz
Jajka przekroić na ćwiartki. Szynkę i ogórki pokroić w cienki
Jajka przekroić na połowę i posiekać żółtka. Filet śledziowy
i ogórek drobno pokroić i połączyć z Majonezem i żółtkami,
doprawić pieprzem. Połówki jajek wypełnić farszem śledzio­
wym. Udekorować kawiorem i koperkiem. Podawać na liściach
sałaty.
paseczki. Szynkę, ogórki i groszek połączyć z Sosem chrzć
nowym. Doprawić pieprzem. Na liściach sałaty ułożyć porcj
sałatki i ćwiartkę jajka, udekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
Całość 582 kcal
1 porcja ok.145 kcal
Wartość energetyczna:
Całość 820 kcal
1 porcja ok. 205 kcal
Jajka w sosie wiosennym
4 porcje
2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY •8 jajek ugotowanyc
na twardo • 1 mały jogurt naturalny • 1/2 czerwonej papryl
• 1 zielony ogórek • 3 łyżki kukurydzy konserwowej • 2 łyżki pc
siekanego koperku • 1 łyżka posiekanego szczypiorku • s
<
• pieprz
Majonez połączyć z jogurtem . Paprykę i ogórek pokroi
w drobną kostkę. Połączyć wszystkie składniki sosu i doprf
w ić solą i pieprzem. Jajka przekroić na połow ę i pola
Modemy w bardzo p
Doradzamy
^
3
Su,owe M °
° g o to w an e
sosem wiosennym.
,
°
Jen
u90towane na twardo b
a y M-
Wystarczy nim zakręcić na „ J * “
r0Zb‘ianla
^orupk,.
Ptawie natychmiast się
zauzvmT
^na twardo będzie wirować
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
Całość 907 kcal
1 porcja ok. 227 kcal
4
zim ne
przekąski
zimne
p rze k ą sk
Jajka faszerowane łososiem
4 porcje
2 łyżki Sosu tatarskiego WINIARY •4 jajka ugotowane na twardo
• 50 g łososia wędzonego • 1 cebulka ze szczypiorkiem • 1 łyżka
posiekanego koperku •8 oliwek z papryką • liście sałaty dekora­
cyjnej •pieprz
Jajka przekroić na połowę, posiekać żółtka. Łososia drobno
pokroić. Cebulkę ze szczypiorkiem posiekać. Żółtka połączyć
z Sosem tatarskim, łososiem, koperkiem i cebulką. Doprawić
pieprzem. W miejsca żółtek włożyć farsz łososiowy. Udekorować
oliwkami i ułożyć na liściach sałaty.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
Całość 588 kcal
1 porcja ok. 147 kcal
-------------------------
Doradzam y
Przekąski serwowane na liściach sałaty solimy zawsze
irzed ułożeniem na półmisku, ponieważ oprószona solą
ałata szybko więdnie.
Jajko można również faszerować posiekanymi, świeży-
— 'wkmażonymi i doprawiony-
6
zim ne
przekąski
zimne
p rze k ą sk
Pasztet bez pieczenia
(na zdjęciu)
2 kostki Rosołu drobiowego W IN IA RY
1 2 porcji
• 500 g karkówki
Sałatka wiosenna z pieczenią
4 porcje
4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY • 100 ml śmietan
ki 30% • 1 sałata lodowa • 400 g pieczeni wieprzowej (schabu
• 4 pomidory • 1 zielony ogórek • 1 pęczek posiekanego szczy
piórku •pieprz
•300 g filetów z kurczaka •200 g wątróbek drobiowych • 1 cebu­
la •250 g masła •2 liście laurowe •sól • pieprz
Mięso i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 50 g masła.
Dodać liście laurowe. Gdy mięso będzie rumiane, dodać wą­
tróbki i pieczarki pokrojone w plastry. Smażyć przez około
10 minut, włożyć kostki rosołowe i wlać 1/2 I wrzącej wody.
Dusić przez około 40 minut. W yjąć liście laurowe. M ięso
zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Do ciepłej masy do­
dać masło pokrojone na kawałki i mieszać do rozpuszczenia.
Wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem lub folią aluminio­
wą i ostudzić. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Pasztet
nadaje się również do smarowania pieczywa.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 220 minut
Wartość energetyczna:
Całość 2907 kcal
1 porcja ok. 242 kcal
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z Majonezem. Sałat«
porwać na małe cząstki. Pomidory i pieczeń pokroić w gru
bą kostkę, ogórek w półplasterki. Na talerzu ułożyć: sałatę
ogórki, pomidory, pieczeń i szczypiorek. Całość polać sosen
majonezowym.
Czas przygotowania: 15 minut
Wartość energetyczna:
Całość 1239 kcal
1 porcja ok. 310 kcal
«
r
Sałatka z ananasem
6 porcji
3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY • 100 g pora (biał
część) • 2 jajka ugotowane na twardo • 1 puszka ananasói
• 100 g żółtego sera • 1 słoik selera konserwowego • 1 puszk
kukurydzy konserwowej • 1 mała puszka groszku zielonegi
•cukier •sól •pieprz
Por pokroić, posypać cukrem. Jajka pokroić w kostkę. Ana
ani
nasy pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na tarce o grubycl
d° mas(a' ™ «tór;
arzywa'
zaP°biega
ouTh
skl
smażarny cebulę, mięso
laniu się
potrawy
i nad • .
• Pa® e t
możemi ,
" ii takimi
o
j
liwki
:
a
k
oczkach. Seler, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Połą
czyć wszystkie składniki z Majonezem i doprawić solą i pie
przem.
Czas przygotowania: 20 minut
Wartość energetyczna:
Całość 1167 kcal
1 porcja ok. 194 kcal
11 ePSZySmak-
cjowe lub
śliwki
suszone Povv'
° skie' ,asf<owe,
Jednak W ° na jeden z nich
ZdeCydov
Pasztetu.
'
by nie zakłócać
Zgłoś jeśli naruszono regulamin