BezGlutenu_2.pdf
(
10788 KB
)
Pobierz
Wydanie bezpłatne dla członków Stowarzyszenia
Bez
glutenu
Czasopismo wydawane przez
Nr 2 / 2010
ISSN 2081-6521
Dlaczego dieta
nie pomaga
Bezglutenowa
Wigilia
Halina Mlynkova
o diecie syna
Nietolerancja
laktozy
© .shock - Fotolia.com
GOPLANA
Tytułem wstępu / Spis treści
Drodzy Czytelnicy,
To już drugi numer naszego czasopisma
przeznaczonego dla członków Stowarzy-
szenia i wszystkich osób zainteresowa-
nych tematyką celiakii i diety bezglute-
nowej. W tym wydaniu zaprezentujemy
więcej artykułów dotyczących zagadnień
medycznych i związanych z dietą, ale także interesujące wywia-
dy ze znanymi osobami, dla których słowa „bezglutenowy” są
nieobce, bo wpisane we własne życie. Jak radzi sobie z dietą
synka piosenkarka Halina Mlynkova? Jak bohaterowie dru-
giego wywiadu, Jola Słoma i Mirek Trymbulak, widzą promo-
wanie diety bezglutenowej w telewizji?
Chętnie pomożemy Państwu w przygotowaniu bezglutenowej
Wigilii. Proszę zajrzeć na stronę ze sprawdzonymi przepisami
na tradycyjne polskie dania. Zachęcamy także do pogłębienia
swojej wiedzy „żywieniowej” – warto wzbogacać dietę o bez-
glutenowy owies i kaszę jaglaną, tak wartościowe i smaczne,
a niedoceniane produkty.
Prosimy o twórcze komentarze i o życzliwe przyjęcie także tego
numeru gazety. Swoją zawartość, szatę graficzną, druk, dystry-
bucję nasze pismo zawdzięcza wyłącznie osobom ze Stowarzy-
szenia. Wszystkim bardzo dziękuję, bo ile to pracy wiedzą tylko
ci, którzy kiedykolwiek wydawali od podstaw czasopismo...
Niedawno minęły cztery lata działalności naszej organizacji.
I mało, i dużo. Krótki być może czas, ale dla sporej liczby osób
wypełniony bardzo wieloma nowymi doświadczeniami i suk-
cesami, związanymi z pracą na rzecz naszej społeczności. Miło
jest obserwować, jak ta ciężka praca przynosi kolejne efekty.
Nasz cel to otoczenie przyjazne bezglutenowcom, którzy zasłu-
gują na to, by było u nas tak jak we Włoszech czy Skandynawii.
Misja karkołomna, ktoś powie, że niewykonalna, ale coraz
więcej „szaleńców” uważa, że z czasem damy radę!
Życzę przyjemnej lektury i zapraszam do twórczego udzia-
łu w zmienianiu razem z nami polskiej bezglutenowej
rzeczywistości.
Spis treści
Medycyna
2
Dlaczego dieta bezglutenowa mi nie pomaga?
dr Jason Tye-Din, tłumaczenie Ilona Grabowicz
5
Komentarz specjalisty
dr n. med. Katarzyna Przybyszewska
6
Diagnozowanie celiakii - rozmowa z dr Piotrem
Dziechciarzem
Grażyna Konińska i Małgorzata Źródlak
Dietetyka
11
Nietolerancja laktozy
dr inż. Anna Stolarczyk
13
Niedobór żelaza w celiakii
Katarzyna Stadnicka
Kuchnia
14
Wigilia
Grażyna Konińska
22
Wędliny bez glutenu
Anna Marczewska
24
Proso
Grażyna Konińska
26
Owies
Grażyna Konińska
Nie jesteś sam
28
Z dietą śpiewająco - rozmowa z Haliną Mlynkową
Paulina Sabak
30
O kuchni bezglutenowej i nie tylko - rozmowa
z Jolą Słomą i Mirosławem Trymbulakiem
Grażyna Konińska i Paulina Sabak
„Bez glutenu” za granicą i w Polsce
34
Toskania „senza glutine”
Anna Marczewska
37
Bezglutenowo w Holandii
Ilona Grabowicz
39
Restauracja „Pod Baranem” - rozmowa z Krystyną
i Janem Baran
Grażyna Konińska i Małgorzata Źródlak
Czasopismo wydawane przez
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Adres korespondencyjny: skrytka pocztowa 22, 02-796 Warszawa 138
tel. +48 22 253 04 97, www.celiakia.pl, info@celiakia.pl
Redakcja:
Grażyna Konińska, Anna Marczewska, Małgorzata Źródlak,
Ilona Grabowicz, Paulina Sabak
Grafika, łamanie i skład DTP:
Rafał Wałczyk
Korekta:
Aneta Grabowska, Aleksandra Maciejak
Współpraca:
Jerzy Kaleta, Jolanta Johnsson
Uwaga! Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów lub ich
fragmentów opublikowanych w „Bez glutenu” wymaga zgody Redakcji.
Nasze dzieci
42
Kasia
43
Komiks
Kasia Konińska, Jolanta Johnsson
45
Krzyżówka
Jerzy Kaleta
Stowarzyszenie
46
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie
Bezglutenowej
Małgorzata Źródlak, Anna Marczewska
50
Symbol, który oznacza bezpieczeństwo
Małgorzata Źródlak
55
Deklaracja członkowska
1
Dziękujemy drukarni EFEKT
za pomoc przy wydaniu naszego czasopisma:
EFEKT Jan Piotrowski, Tadeusz Markiewicz S.J.
ul. Lubelska 30/32 Warszawa
Tel.: +48 22 618 57 07
www.nalubelskiej.pl
Nr 2/ 2010
Medycyna
Dlaczego
dieta bezglutenowa
mi nie pomaga?
Autorem artykułu jest dr Jason Tye-Din, tekst pochodzi z „The Australian Coeliac – Magazine
of the Coeliac Society of Australia”, czerwiec 2010, tłumaczenie artykułu: Ilona Grabowicz
wprowadzeNie
Część pacjentów chorych na celiakię pomimo stosowania
ścisłej diety bezglutenowej cierpi z powodu nieustępujących
objawów choroby. W większości przypadków poprawa sta-
nu zdrowia jest tylko kwestią czasu, jednak nie zawsze tak
się dzieje. Dlaczego? Tym zagadnieniom poświęcony jest
niniejszy artykuł.
czy celiakia jeSt Na pewNo prawidłowym
rozpozNaNiem?
Wydaje się, że oczywistą, choć czasem jednak przeoczaną
przyczyną nieustępujących objawów może być źle posta-
wiona diagnoza. Jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości
w tej kwestii, należy ponownie wykonać badania krwi oraz
rozważyć powtórzenie biopsji. Pomocne mogą się okazać
testy genetyczne (geny HLA), ponieważ w przeciwieństwie
do badania przeciwciał oraz biopsji ich wynik nie zmienia
się po przejściu na dietę. Jeżeli pacjent nie ma charakte-
rystycznych przy celiakii wersji genów HLA DQ2 lub DQ8,
z całą pewnością można ją wykluczyć. Należy jednak pa-
miętać, że ich obecność nie jest potwierdzeniem celiakii,
gdyż geny te występują u znacznego odsetka populacji (ok.
25%), co świadczy jedynie o pewnej „podatności genetycznej”
na tę chorobę.
Jeśli jednak jest pewność, że diagnoza została postawiona
poprawnie, a objawy wciąż nie ustępują?
oceNa poprawNości StoSowaNej diety
Nieustępujące objawy choroby mogą być spowodowane świa-
domym bądź nieświadomym przyjmowaniem glutenu przez
pacjenta i świadczyć o tlącym się w organizmie stałym stanie
zapalnym jelita. W tym przypadku przyczyną może być nieści-
sła dieta. Żeby ocenić czy choroba pozostaje aktywna, należy
wykonać testy krwi w celu określenia obecności przeciwciał
(tTG, EmA) oraz sprawdzić poziom żelaza, witaminy D, B12
czy kwasu foliowego.
Zwiększona liczba przeciwciał sugeruje istniejący stan
zapalny powodowany szkodliwym działaniem glutenu.
O braku poprawy świadczą też obniżone poziomy które-
goś ze składników odżywczych. Poziomy przeciwciał oraz
składników odżywczych mogą służyć jak metoda kontrolo-
wania postępów leczenia choroby, jednak badania te nie są
do końca wiarygodne, ponieważ słabo leczona (z błędami
dietetycznymi) celiakia także może prowadzić do poprawy
wyników.
Podczas leczenia ścisłą dietą bezglutenową poziom prze-
ciwciał charakterystycznych dla celiakii powinien powrócić
do normy, obserwuje się stały ich spadek. Proces ten jednak
może zająć nawet do roku lub dłużej. Najdokładniejszą me-
todą oceny ustępowania choroby jest analiza mikroskopowa
stanu jelita, dlatego lekarz może podjąć decyzję o ponownym
wykonaniu gastroskopii z pobraniem wycinków błony śluzo-
wej jelita cienkiego.
Zdrowa śluzówka charakteryzuje się występowaniem licz-
nych kosmków i do takiego stanu powinna się odbudować
u dobrze leczonych pacjentów. U osób z aktywną celiakią
obserwuje się spłaszczoną z różnym nasileniem ścianę jelita
(zanik kosmków) oraz nacieki zapalne.
Wcześniej sądzono, że do całkowitego odbudowania się
prawidłowej ściany jelita od początku stosowania (ścisłej)
diety bezglutenowej potrzeba roku. Obecnie wiadomo,
że rok może wystarczać tylko w przypadku dzieci i u połowy
osób dorosłych. U części pacjentów odbudowa jelita może
trwać do dwóch lat, a nawet dłużej. Tempo tego procesu
zależy od prawidłowej diety, wieku pacjenta, w którym zo-
stał on zdiagnozowany, stopnia zniszczenia jelita i czynni-
ków genetycznych. W Australii powszechną praktyką jest
ponowne wykonywanie biopsji jelita cienkiego po pewnym
czasie stosowania diety bezglutenowej, w celu stwierdzenia
czy pacjent dobrze przestrzega diety oraz czy przynosi ona
oczekiwane efekty.
NajczęStSza przyczyNa problemów - gluteN
w diecie
W ponad połowie przypadków uporczywie powracających
objawów choroby przyczyną jest – świadome lub nie –
przyjmowanie glutenu w pożywieniu. W „diecie zachodniej”
gluten jest wszechobecny, dlatego bardzo często zdarza się
nieświadome spożywanie go w produktach, które powinny
być bezglutenowe [jak
widać z wyników naszych badań
produktów bezglutenowych, nawet te produkowane przez
specjalistyczne firmy czasami przekraczają dopuszczalną
dawkę 20 ppm glutenu – przyp.red.]. Niestety część osób
spożywa gluten świadomie, myśląc: „taka mała ilość glutenu
na pewno mi nie zaszkodzi”. Jest to bardzo błędne założenie,
ponieważ zaledwie 50 mg glutenu (1/100 kromki chleba)
spożywanych regularnie przez pewien czas już wywołuje
szkodliwe skutki dla organizmu. Powodowany tym proces
zapalny w jelicie cienkim może skutkować powikłaniami,
np. osteoporozą i chłoniakami.
Nie ma obecnie możliwości precyzyjnego określenia uniwer-
salnej najmniejszej bezpiecznej do spożycia dawki dobowej
glutenu, gdyż każdy pacjent ma inną tolerancję tej substan-
cji na różnym etapie leczenia. Należy pamiętać, że brak
widocznych objawów po spożyciu nawet niewielkiej ilości
glutenu nie świadczy o tym, że ta ilość nie szkodzi! Co cieka-
we, osoby cierpiące na celiakię często zgłaszają zwiększoną
2
www.lycolife.pl
Plik z chomika:
MandolinkaBramborowa
Inne pliki z tego folderu:
Śniadanie z Jerzym Ziębą. Czy należy jeść pieczywo A jeśli tak, to jakie [360p].mp4
(15145 KB)
Chleb razowy na zakwasie gryczanym.html
(7 KB)
Bardzo razowy chleb bezglutenowy.html
(43 KB)
BezGlutenu_2.pdf
(10788 KB)
BezGlutenu_3.pdf
(11592 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dom bez chemii
KAWA HERBATA CZEKOLADA
MLEKO
toksykologia żywności SGGW
ZABÓJCZA CHEMIA
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin