Kulinarne hity - Świąteczne ciasta.pdf

(34948 KB) Pobierz
.
Jak
zgłosić
przepis do publikacji i
zdobyć
konto na stronie
www.przyslijprzepis.pl
. .
i dodawaj swoje sprawdzone przepisy
z dobrej
jakości zdjęciami. Możesz również przysłać
przepis i
zdjęcie
potrawy
listownie
(Przyślij
Przepis!,
skrytka pocztowa 57108, 53-638
Wrocław
57) lub
·
e-ma ilem (przepis@burdamedia.pl).
Zdjęcie przesłane
pocztą
musi
być
na papierze fotograficznym, o wymiarach
13x9 cm.
Zdjęcie przysłane
e-mailem powinno
mieć dużą
rozdzielczość
(minimum 500 kb), zapisane jako jpg.
Załóż
nagrodę:
Redaktorka
prowadząca
:
Drodzy czytelnicy!
:
Zgodnie
z
tradycją
na wiei-
:
:
kanocnym stole nie
może
zabraknąć
paschy, mazurka
i
oczywiście
baby.
Dzięki
sprawdzonym przepisom
(s. 6-23) mamy
pewność,
że
będą smakować
rewelacyj-
nie. Nieco wiosennej
świeżo­
ści wniosą
wypieki
z
owoca-
mi (s. 34-41).
Świąteczny
nastrój
podkreślą
wykwint-
ne ciasta
z
kremami (s. 26-
-33) i desery na jeden
kęs
(s. 42-49).
życzę
Wam
słod­
kich
Świąt
Wielkanocnych.
serwiswww.
przyslijprzepi
s.pl
BARBARA
BRZEZICKA
PRZYŚLIJ
PRZEPIS!
Po
publikacji
przepisu i
nadesłanego zdjęcia
w
Przyślij
Przepis!
lub
wydaniach
specjalnych
Przyślij
Przepis!
otrzymasz
l
00
zł! Jeśli przyślesz
przepis bez
zdjęcia
m
dania, po publikacji dostaniesz 75
zł.
Znajdziesz nas
też
na
Facebooku
http://www.facebook.com/PrzyslijPrzepis
.
'?;'
•wt
-,;;,"{"
Q
""
>
.
.
t;
+-"
PASCHA
WWERSJI LIGHT
SKŁADNIKI
Ta wersja deseru,
bez
śmietany
i
masła,
jest
troszeczkę
lżejsza
od
1/2 kg twarogu
2
żółtka
3-4
łyżki
cukru
bakalie (rodzynki, kandy-
zowane
pomarańcze,
mieszanka keksowa)
orzechy
kruszony twaróg i dalej uciera-
my. Wsypujemy namoczone
wcześniej
rodzynki i
pozostałe
bakalie oraz posiekane orzechy
(można
je
też wyłożyć
dopiero
na koniec,
dekorując gotowąjuż
paschę)
.
Delikatnie mieszamy
(najlepiej
drewnianą łyżką)
.
~
Szklaną miseczkę wykłada
­
tradycyjnej.
PRZYGOTOWANIE
O
do
Żóltka
ucieramy z cukrem
białości.
ę
my tetrą, przekładamy
go-
tową masę serową
.
Dodajemy po-
Zawijamy
i przyci
ska
my
masę czymś
ciężkim,
np. t
alerzem
obciążo­
nym
słoikiem
z
wo d
ą.
Schładza­
my
co
najmniej 12 godzin. Od-
wracamy
mi
seczkę
i
wykładamy
paschę
na talerz. Usuwa my
tetrę.
Dekorujemy bakaliami.
tetrę
-
ŚMIETANKOWA
PASCHA
SKŁADNIKI
my. Brzoskwinie kroimy w kost-
.
Rodzynki"złote"są duże, więc
0,5
l
śmietanki
30%
1
puszka mandarynek
w syropie
2-3
połówki brzoskwiń
z puszki
2
łyżki
rodzynek (najlepiej
"złotych")
przekrawamy je na
mieszamy.
~
Gazę
pół.
Owoce
dzielimy na 6
części.
ę
wykładamy nią wnętrze
pucharków.
ubi-
~jamy.
Dodajemy twaróg.
Następnie
wsypujemy cukier
puder, a na koniec wlewamy
że­
latynę. Dokładnie
mieszamy. Do
masy wsypujemy owoce.
ft
Masę
serowo
-
owocową
1/2
kg twarogu trzykrotnie
mielonego
6
łyżeczek żelatyny
3-4
łyżki
cukru pudru
Dodatkowo
6 pucharków
kawałek
gazy do
wyłożenia
pucharków
owoce do dekoracji
A
Schłodzoną śmietankę
usuwamy
ga
zę .
Paschy
w
ykla-
damy na tal
erzyki
i dowolni
e
dekorujemy (ja
udekorowałam
mandarynkami z syropu).
Nie
wyobrażam
sobieświąt
W
PRZYGOTOWANIE
roz pu
szcza
my
w 1/ 2 szkl
anki
gorącej
wo-
dy, studzimy.
Owoce odcedza-
przekładamy
do przygoto-
O
żelatynę
wanych pucharków. Paschy od-
stawiamy na minimum l godzi-
do lodówki. Przed podaniem
wyjmujemy je z pucharków,
bez deserów.
Ten
z
dodatkiem
6
.7
Wielkanocne serniki
SERNIK
z
BORÓWKOWĄ NUTĄ
całkowity
czas:
Jakiś
czas temu
1godzina 30 minut
kupilam borówki
w
słoiku.
Sernik
był świetnym
pomysłem
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
roztapiamy.
Biszkopty kruszymy, doda-
jem~
musli oraz
połowę
marga-
ryny. Mieszamy i wsypujemy na
spód tortownicy o
śr.
16
cm,
mocno ugniatamy i wyrównuje-
my. Odstawiamy do lodówki.
~Żółtka
oddzielamy od
białek,
na ich
wykorzystanie.
,,
.
'
Od kiedy
prowadzę błoga,
100 g biszkoptów
1/2 szklanki mus li
z suszonymi owocami
40 g margaryny
200 g twarogu
150 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru
1
budyń
waniliowy
3 jajka
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2
łyżki
borówki ze
słoiczka
2
łyżki
cukru pudru
garść
wiórków kokosowych
Polewa
1 tabliczka czekolady
deserowej
3
łyżki
mleka
O
Margarynę
nick: rzelkazag
www.przyslijprzepis.pf
ęa
następnie
ucieramy z do-
datkiem cukru i cukru wanilio-
wego. Stopniowo dodajemy twa-
róg, serek mascarpone,
budyń
i
resztę
margaryny.
Białka
ubijamy
z
solą,
dodajemy do masy
serowej.
Q
Masę
przygotowany
wcześniej
spód.
Do drugiej
części
dodaje my
zmiksowane z
cukrem pudrem
borówki. Miesza my i
wlewamy
na
wcześn
i
ej
szą
wa r
stwę.
Sernik
wkładamy
do
rozgrzan~go
do
temperatury
160
o
piekarnika
c
i pieczemy ok.
70
minut.
roztapiamy
w
kąpieli
wod-
nej. Po lewamy
przestwdzony
sern ik.
Posypujemy
w
iórkam i
kokosowym
i.
ft
Czekoladę
W
z
mlekiem
dzielimy na 2
czę
ś
ci.
~Jedną
wlewamy od razu na
SERNIK
z
POLEWĄ
w
ŚRODKU
SKŁADNIKI
poznalam
mnóstwo smaków.
Ten
sernikjest
pyszny.
Biszkopt
6
jajek
6
łyżek
cukru
4
łyżki mąki
pszennej
2
łyżki mąki
ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny
2
łyżki
soku z cytryny
1/2
łyżeczki
proszku
do pieczenia
Masaserowa
1 kg dwukrotnie
zmielonego twarogu
4 jajka
laska
wanilii
3/4 szklanki cukru
200 mi
śmietany
30%
1
budyń Śl]lietankowy
Polewa czekoladowa
150 g
masła
1/2 szklanki cukru pudru
4
łyżki
kakao
2-3
łyżki
wody
PRZYGOTOWANIE
Bi
szko pt :
b
ia
łk
a
ubijamy,
pod
kon iec
do
d
ając
cukier.
Dodajemy
żółtk a
,
delikatnie
mieszamy. Dodajemy sok, skór-
z cytryny, przesiane
mąki
i
proszek do pieczenia. Delikat-
nie mieszamy.
Masę przekłada­
my do formy
30x35
cm
wyłożo­
nej papierem do pieczenia.
Pieczemy
30-35
minut w
170
o
c.
kakao i
do
kład ni
e
mieszamy.
Odstawiamy
do
przestudzenia.
Masa
se
row~ (
skład
ni
ki
po-
~
wmny
m1ec
te m
pe
raturę
pokojową)
:
śmietanę
ubijamy,
resztę składników
mieszamy,
na
koniec dodajemy
ubitą śmietanę.
Q
f t
Biszkopt
przekrawamy
na
W
dwa blaty, jeden
wkładamy
do
formy, polewamy
1/2
polewy,
wykład
am
y
1/2
masy serowej.
Kład
z
i
e
my
drugi
biszkopt,
resztę
polewy i
r<'S7
t~
masy." Pieczemy
50
minu
t
w
165
o
Wyjmujemy
c.
z
pi k,11nlk,1
l
tudzimy.
O
~
Polewa
:
roztapiamy
masło,
ę
dodajemy
cukier i
wodę,
mieszamy,
cukier
się rozpu
ści.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin