1
Składniki (na 6 chlebków):
3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa)
25 g drożdży świeżych
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Sałatka:
pół niewielkiej kapusty pekińskiej
pojedyncza pierś z kurczaka
pomidor
kilka rzodkiewek
garść oliwek
przyprawa kebab-gyros
sól, pieprz
łyżka ketchupu
2 łyżki majonezu
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 25 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kabab-gyros i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę szatkujemy, rzodkiewki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Sałatką napełniamy chlebki pita.
tatanka.com