CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GYROS.doc

(30 KB) Pobierz

1

 

CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GYROS

 

Składniki (na 6 chlebków):

 

3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa)

25 g drożdży świeżych

1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

łyżeczka cukru

 

Sałatka:

 

pół niewielkiej kapusty pekińskiej

pojedyncza pierś z kurczaka

pomidor

kilka rzodkiewek

garść oliwek

przyprawa kebab-gyros

sól, pieprz

łyżka ketchupu

2 łyżki majonezu

 

 

Przygotowanie


Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 25 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą kabab-gyros i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę szatkujemy, rzodkiewki i pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Sałatką napełniamy chlebki pita.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin