F_E_05_2014.pdf
(
19982 KB
)
Pobierz
I
.„.~.„ą.ą·~.f:J..'!VIEDZI
osALAMY-.in„„.„.„.„.„.....
-.w;,
1RP
FAKTY
POTW/ERoz.di~
ISSN 2081-6898 INDEKS 263869
9 772081 689405
lllll
Ili li
llllllll
li
llllllll/l
11l11il
100
y
WY-ROB{)
WYPl<ODfJKOWANO
2e.
/1fĘ5A
'
--
~
.,
I
j
••
„ptC'
"
G ... LI
C
y
Jsx
...
HADYC
I" GALI
CY)Sk.1.
""'
U•
UHJ,\
„„.„,
l»-
•
KABANOSY
I·~""
I '
h\IU\/'I<"
KIEŁBASA
MYŚLIWSI<A
llLIN
1I
NG
1'01!~
>1
1 ,\(,1
\1
\
IAC,llWl
llhl
~
,
.....
~'
\
\
I
\
/
~-....
MOlNO POD5()5"20NE
BEZ 6l/JW1fNfAN() l10N050DOWE{L)
TRADYCJA
GALICYJSKA
www.krakowskikredens.pl
ITAl:l
_Sdlń.
IHTUtNATIOHAL AD
$Al.ES
REPRESENTATIVES
_ _ _
Clwectof
8UROA
&NTERNATK>HAL
WYOAWCk
-~-Sp.zo.a.Spcl<a-
AEOAKTOA NACttLNY
ZAST(PCV RED.
HACZE:LHEGO
.......,_
Czloool<
tA.
Maryra!b
15..02-674
~
... (2213!0"8al;........-..
~o
....,.,,,.._.."""V
T •:1110291323'66
~
GPMANY
Yłr--.aNoe1191l
f49•92503532.
~
BURDA COMllUNITY
NETWORI(
AIJ'STRl.A/SW1TURL.AHO
Qor.,\Vi:OQt
-+41.U11 02
t.f6.o:wa"-~
FRAHC~UJXEMBOOAG
......,.,_
MchlllNuw'I\
T
-+"91992503629.~com
T .-3317271252.a
ftWIOr'lblOCll-~
REGION.AL
OIRECTOR POUND
I
CZECH
REP08UC
~-Dooing
Ul(;łREL.AHO
Jelnnne Solldrllrt
.._..,.
203'.t06832.
~
USN<:ANAONMEXIC0
5'Mlll>9:z.mn-
"UOC.V...W.ilZ-
SEKRETAAZ
REDAKCJI
_ . . . . , . , . , . . _
REDAICTOR
- . . , -
DYllEIO'OR
AAT'IS'TYCZJIY
-
-
REDAKTOR
GAAFK:ZHY
WYDANIA
-
O."'V
STUDIO GA»lCZHE
Allql
Ji.<Mckt.
MM:inSobczak.Huben-
FOTOEDVCJA
- •
-.,k,
SEKRETARIAT
-
ICln!CM,
El>l>ollMadł~
WWW.FOCUS.Pl.
NOUllA
GabryitwiCZ
PRODUKCJA
10MMZG<li<IA(dy1.)
,-
5"!<r'ńClcl
OAUK
MOONNELLEVĘLll'ope$p
100
°""· -
DYREKTOR
PłONU
FINAHSOWO-OPERACYJINEGO
lQmasz OllSan
OORAOCA
ZARZĄDU
OS.
EDVTORSKJCH
~
" - " ' "
DYREKTOR
WYDAWNM:ZY
I
PROMOCJI
61,Q,
Pudlowska
COMMERCIAL DIRECTOR
OF ADVER11$1NG
SALE$.
CORPORAn
PU8USłłJNG
&
BUSINESS OEVELOPMENT
Blrt:Nlwa
10pol
DYREKTOR
OS. STRATEGU
"
b!gorza&a
TeodotCMb
SAL.ES otRECTOR
MEN
&
SPEClAL lNTEREST
Karanyna
Nc:rwałtowsb
DYREKTOR DZIAW NEW
BUSINESS &
CORPORATE MED&A
CREA~
PROJEC1 OIRS<TOR
M.
. _
Nocul\oZygmuniowlcz
T
•t2t2„42A
~com
REKUMA:
-~-51>.tO.O.
SEKRETARIAT BIUR.A
REJ<l.AUY
SZEF ZUPOW
SPRZEDAŻY
ZESl'Ó<.
SPAZEO.UV
~
:!2~3603. lo>
•4:!2~--"'
-....o-..
KONSULTANT DS. URODY, ZDROWIA
ł
ESTETYKI
Magdalena
KOORDYNACJA
SPAZEOAh
~..,,.,,,._,.
Jacek°"""""""
OOSmni<a.--
• - T --.Dgtm
Grosz-.
FOCUS
O•J„...........
MogaMoOGtrł>H
ln..........,_and
li::enses
""''"
li
......
Mogoiyn Sdu«y """"'
~
BRAHO
MANAGER
AMa~
DYREKTOR DYSTRYBUCJI I
OBSŁUGI
KLIENTA
Jony
Janczak
DYREKTOR OS.
PRENUMERATY
I
SPRZEDAŻY W'YSVt.KO\łłEJ
AgalaUn•k
ZESPÓŁ
PREJ<UMERATV
ORAZ
SPRZEDAŻY
WVSVLKOWEJ
Phont.
H9
ilQ
3703 8331 Fa'(' ;.A9
'*()
3703 5867
WObll&Oł
wwwpi.4.deand
www.guj-nlerna~
MANAGING OIRECTOR
Rol
HcnU.
OJ,
CMsban
Bosse
HEAO
OF'
IHTEFtNATIONAL BRAHOS AND UCENSES
Daniela
ZUTmet
""'°'""™'""''·ao&!ll-rg/~
n1
Pftl)!Me
F""i
'"-Gocl9~<ln'<>H
- - ·
llon"3
Kusn.
Agies21caP!zybysz.
3m37
-
INFOLINIA BIUR.A OBSl.UGI
KLIENTA
22
-
77
~~·====-~~'(;'1~..!:=~
DEPUTY
°"'"'Geste
Etykiety
Dlaczego
trzeba
etykiety,
Jedna szynka kosztuje
k
il
ka
n
aście
złotych
.
a druga
kilkadzies
i
ąt.
Podobne
różnice są
w cenie
jogurtów, pieczywa i innych
rzeczy. Czy stoi za tym
tylko
chciwość
producentów
i handlowców?
Niekoniecznie
czytać
produktó
P
sobie
-
zbyt
rzyzwyczailiśmy
s
i
ę
do tego,
że
nie musimy
mar\wić
się
o
pe
ł
n
ą
lodówkę.
Ze
niczego nie musimy
często
odmawiać.
Ale
żeby
mieć dużo
(czasem za
dużo
wyrzucamy
żywność)
,
musi
być
ranio.
Konkurencja
rynkowa spra-
wia,
że
wytwórcy,
walcząc
o
klienta,
zastępują
droższe
surowce
rańszymi. Skracają
proces produkcji
(np. serów)
za
pomocą
chemii.
Rolnik do-
scarcza
surowiec, którego cechy
muszą
odpowiadać
wymogom
produkcji, a nie preferen-
cjom
konsumenców. Z kolei intensywny
chów
nastawio-
ny na
wydajność
wymusza
konieczność
stosowania
anry-
bioryków
i
hormonów wzrostu u
zwierząt.
Coraz
częściej
nie zdajemy sobie
sprawy
z tego, co tak
naprawdę
jemy.
To
wszystko
ma
wpływ
na
nasze zdrowie.
Dodatki,
wy-
pełniacze,
sztuczne barwniki, konserwanty
i
tłuszcze
crans nie
są obojęrne
dla
naszego
organizmu.
Dlatego
robi
ąc
zakupy,
nie
powi
n
ni
śmy
kierować
się
ani
ładnym
opakowaniem,
ani
obejrzaną
reklamą,
ani
ceną.jedynym
sposobem, by
oceni ć ja
kość
kupowanego
produktu, jest
przeczytan
ie informacji
zawartych
na
etykiecie.
Tylko
w ten sposób dokonamy
świadomego
wyboru.
4
Pamiętaj,
w
życiu
nie
ma nic
cenniejszego
niż
zdrowie.
Sprawdzaj
skład
kupowanych produktów.
Czytaj etykiety,
żyj
zdrowo i
świadomie!
Fundacja
Alma Pokochaj
Życie powstała
po
to, by
zmienić
nawyki
żywieniowe
Polaków i
uczyć,
jak zdrowo
żyć!
ZRÓBMY TO RAZEM.
WYGLĄDAJĄ
TAK SAMO, ALE CZY
SĄ
TAKIE SAME?
nÓRE
ODATIU
OGĄNAM,
„
ciągu
roku
przecięt·
nie
spożywamy
wraz
z
żywnością
ok.
2 kg
chemicznych
dodatków.
Ich
dzialanie nie
ujawnia
się
od
razu i
najczęściej
nie
wiąże
my swoich
dolegliwości
z
dietą.
Jednak
z
badań
wy·
nika,
że
niektórych substan·
cji
powinniśmy
się
wystrze-
gać.
To m.in:
•
benzoesany,
kwas
cytryno-
wy,
błękit
pantotenowy:
możliwe działanie
rako-
twórcze,
•
butylo-hydroksy-anizol,
butyle-hydroksy-toluen:
wpływają
niekorzystnie
na poziom cholesterolu,
•
wodorotlenek
sodu:
śro
dek o
działaniu żrącym
•
azotany sodu:
powodują
I
skórki
z
kurcząt
•
culcier
e
kasza
manna
•
wzmacniacze smaku
E621.
E635
e
emulgator
E471
•
regulator
kwasowości
E330
•
substancja
konserwująca
E250
e
sztucma
osłonka
-
W
najgorszych parówkach
można maleźć
nawet
70 proc.
MOM. 20
proc. emulsji I 10 proc. Uuszczu.
Są
pa-
kowane
w
osłonki
poliamidowe.
kosztują poniżej
10
zł/kg.
Za
tymi
parówkami stoi ni.s ka
cena.
ale
również;
woda
e
MOM
•
DOBRYWYBOR
Za
tymi
parówkami
stoi
tylko:
mięso
e
Uuszcz
e
woda
e
naturalne,
jadalne
osłonki
Za
tym
produktem
stoi niska cena,
ale
również:
woda
e
olej palmowy
e
skrobia pszenna
•
stabilizator
El420
•
emulgator E452
•
regulator
kwaso-
wości
E331
•
substancja
konserwu-
jąca
E200
•
barwnik
DOBRYWYBOR
Za
tym
kawalklem
sera stoi tyl-
ko: mleko
•
sól
•
podpuszczka
-
Dojrzewajęcy
ser
żółty
powinien
kosztować
przynaj-
mniej 20-25
zł/kg.
•
nadciśnienie,
akryloamid:
może
uszka-
dzać układ
nerwowy
i
pokarmowy,
•
glutaminian sodu:
może
wywołać
nudności,
zawro-
ty
głowy,
palpitacje
serca,
•
erytrozyna: wysypka, bóle
brzucha, uczulenie na
światło,
astma, nadpobu-
dliwość,
•
tartrazyna:
DOBRY WYBÓR
Za
tą szynką
stoi tylko
mięso
e
sól
e
przyprawy
-
Dobra szynka to koszt co
najmniej 23
zł/kg.
a produkowana
metodami tradycyjnymi
minimum
35zl
może
wywołać
reakcję astmatyczną,
•
kwas fosforowy: demine·
ralizuje
kości
i
zęby.
Za
tą
szynką
stoi niska
cena.
ale
również:
mięso
wieprzowe
•
bialko sojowe
•
fosforany
E452
e
wzmacniacz smaku
E621
e
substancja
konserwują
ca
E250
-
Jeżeli
szynka
w prze-
kroju ma
jednolity
kolor. to
znak,
że została ostrzyk.nięta
dużą ilością
wody
i
sztucznie
zabarwiona.
„
DA
(Guideline
Daily
Amount -
wskazane
dzienne
spożycie)
ZLYWYBOB
Za
tym
bochenkiem stoi niska cena,
ale
i
regulatory
kwasowości
E262, E330
•
serwatka w proszku
•
emulgator
E322
•
polepszacz do pleaywa
E472e
DOBRYWYBOR
Za
tym
bochenkiem stoi
tylko:
mąka
•
woda
•
sól
•
drożdże
to
ilość
składników odżyw·
czych,
błonnika
i sodu,
jaką
powinniśmy
dziennie
spoży
wać.
Nie
można
jednak
pod·
chodzić
do
tych
wskazówek
bezkrytycznie,
gdyż
zostaly
wyliczone dla zdrowej doros-
lej kobiety o
średniej
aktyw·
ności
fizycznej
i
prawidłowej
wadze
(2000
kcal dziennie).
Jeśli
produkt
zapewniający
10 proc.
dziennego
zapo·
trzebowania
na
energię
zje
niska
kobieta
prowadząca
siedzący
tryb
życia,
to przyj·
mie
już
20 proc. potrzeb·
nych jej
kalorii.
A
mężczyzna
uprawiający
sport
będzie
musiał
uzupelnić
jeszcze
95 proc.
kalorii.
5
Plik z chomika:
babajaga61
Inne pliki z tego folderu:
fhe_02_2014.pdf
(107156 KB)
F_04_2014.pdf
(107711 KB)
F_06_2014.pdf
(107223 KB)
fhe_05_2014.pdf
(105354 KB)
F_08_2014.pdf
(107681 KB)
Inne foldery tego chomika:
2015
2016
2019
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin