Wykład-2-12III2015.docx

(24 KB) Pobierz

 

 

1.     właściwości substancji

a.      charakterystyka fizyczna

I.   stan rozdrobnienia dla substancji stałych

II. cechy sensoryczne np. arszenik bez smaku

III.       rozpuszczalność w wodzie lub lipidach  np.

Ø     BaCl2, BaCO3 – rozpuszczalny w wodzie, silne trucizny

Ø     BaSO4 – nierozpuszczalny w wodzie, stosowany jako kontrast przy prześwietleniach

Ø     Hg0 – doustnie, dożylnie nie działa, bo nie jest  nierozpuszczalna

b.     skład chemiczny i budowa

I.   skład pierwiastkowy np. As, Hg, kombinacje

II. wiązanie chemiczne: obecność w pierścieniu wiązań podwójnych, potrójnych np. Benzen > cykloheksan

III.       izomeria

Ø     pozycja: para>meta>orto

Ø     geometryczna: cis>trans np. anetol w olejku anyżowym, forma cis 15x bardziej toksyczna

Ø     optyczna: L>D np. nikotyna, talidomid

c.      grupy chemiczne

I.   potęgujące toksyczność

Ø     nitrowa  -C-O-NO2

Ø     nitronowa – C-O-NO

Ø     cyjanowa - CN

Ø     aminowa – NH2

Ø     chlorowcopochodne – Cl

II. osłabiające toksyczność

Ø     acetylowa –CH3-CO

Ø     azowa  -N=N-

Ø     karboksylowa –COOH

Ø     sulfonowa  -SO2OH

Ø     tiolowa –SH

Ø     metyloksylowa –CH3-O-

III.       potęgujące lub osłabiające toksyczność

Ø     metylowa – CH3

Ø     wodorotlenowa –OH

d.     zanieczyszczenia

I.   aspartam                             à               diketopiperazyna
                            dawka nieszkodliwa
40mg/kg mc.                            7,5 mg/kg/mc.

e.      stabilność w czasie magazynowania

I.   aspartam pod wpływem temperatury może przekształcać się w   diketopiperazyna

12 III 2015TOKSYKOLOGIA ŻYWIOŚCIwykład 2

Zgłoś jeśli naruszono regulamin