kol III (2).docx

(20 KB) Pobierz

 

Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego

1.       Ocena materiałów opakowaniowych:

a)      Tradycyjne materiały

·         Papier

·         Szkło

·         Metale

b)      Opakowania z tworzyw sztucznych
 

2.       Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

-          Muszą być wytwarzane z zastosowaniem substancji dozwolonych, zamieszczonych na listach pozytywnych podanych w odpowiednich aktach prawnych

-          Proces technologiczny ich wytwarzania musi przebiegać zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną

-          W warunkach normalnych lub przewidywanych użytkowania finalny wyrób nie może migrować do produktu spożywczego w ilościach które mogłyby:

·         Stanowić zagrożenie dla zdrowia

·         Spowodować nieakceptowane zmiany w składzie produktu

·         Wpływać na pogorszenie cech organoleptycznych
 

3.       Ocena higienicznych materiałów opakowaniowych

-          Porównanie zawartości w nich substancji potencjalnie szkodliwych np. monomerów, substancji pomocniczych, metali ciężkich do limitów ich maksymalnej wartości QM oraz migracji substancji niskocząsteczkowych z opakowania do produktu spożywczego lub płynu modelowego

-          Bada się migrację globalną OML (dopuszczalny limit migracji globalnej)czyli sumę masy niskocząsteczkowych związków migrujących w ściśle określonych warunkach czasu i temperatury z wyrobu do płynów modelowych imitujących środki spożywcze

-          Bada się migrację specyficzną SML (dopuszczalny limit migracji specyficznej) dotyczącą określonej substancji

-          Badanie prowadzi się zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami uwzględniającymi:

·         Rodzaj materiału opakowaniowego

·         Rodzaj płynu modelowego imitującego żywność

·         Temperaturę

·         Czas kontaktu itp.
 

4.       Płyn modelowy

-          Stosowane ze względów analitycznych

-          Możliwe użycie konkretnych produktów

-          Sklasyfikowane na podstawie podobieństwa do jednego lub więcej rodzajów żywności

a)      woda destylowana

·         Do badania migracji z tworzyw sztucznych

·         imitującą żywność uwodnioną

·         o pH >4,5

b)      3- procentowy roztwór etanolu

·           Imituje żywność kwaśną

·         O pH <4,5

c)      10- procentowy roztwór etanolu

d)      Imituję żywność zawierającą alkohol i petryfikowaną oliwę z oliwek imitującą żywność zawierającą tłuszcz

-          Ich działanie uznaje się za bardziej surowe niż działanie środków spożywczych
 

5.       Wielkość migracji

-          Decyduje o zakresie badań toksykologicznych wymaganych przy uzyskiwaniu zezwolenia na stosowanie danej substancji do wyrobu materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

a)      Duża

·         5-60 mg/kg żywności

·         Konieczny pełen zakres badań toksykologicznych

b)      Mała

·         Od 5mg/kg żywności

·         Obowiązuje zredukowany zakres badań

·         Wyniki badań muszą umożliwić ocenę ryzyka dla zdrowia wynikającego ze stosowania tej substancji
 

6.       Materiały pomocnicze- problemy higieniczne

-          Stosowane do wyprodukowania sprzętów i opakowań z tworzyw sztucznych, papieru

-          Materiały opakowaniowe wytwarzane na bazie celulozy wymagają użycia środków pomocniczych

·         Kleje papiernicze

·         Wypełniacze

·         Środki retencyjne, dyspergujące, konserwujące

-          Wytwarzanie ich opiera się na syntetycznych żywicach polimerowych-melaminowo- formaldechydowch, poliamidowo- epichlorohydrynowych, poliakrylowych

 

7.       Ocena higieniczna opakować papierowych obejmuje następujące elementy

-          Ocenę organoleptyczną

-          Trwałość nadruku (nie może wykazywać migracji)

-          Zawartość metali ciężkich w tak zwanej suchej pozostałości z ekstraktu wodnego

·         Arsen ≤1mg/kg

·         Miedź ≤15mg/kg

·         Żelazo ≤120mg/kg

·         Cynk ≤25mg/kg

·         Ołów ≤10mg/kg

·         Kadm ≤1mg/kg

-          Zawartość niezwiązanego fenolu ≤10mg/kg

-          Substancje wybielające (nie mogą wykazywać migracji)

-          Zawartość chlorków (35mg/kg)
 

8.       Formaldehyd

a)      W papierze

·         Jako pozostałość środków konserwujących zabezpieczających drewno, pulpę lub gotowy papier przed rozwojem drobnoustrojów

·         Jako składnik klejów papierniczych, dodawanych w celu poprawy wytrzymałości mechanicznej papieru i jego odporności na wodę

·         Duża zawartość w papierze makulaturowym- niedopuszczony do pakowania środków spożywczych

·         Brak w papierach pergaminowych

·         Bardziej prawidłowe jest wyrażanie migracji w przeliczeniu an jednostkę powierzchni niż na kg

·         Graniczna wartość migracji wynosi 1mg/dm2

b)      W niepowlekanej folii z regenerowanej celulozy, do której jako dodatek zwiększający przyczepność powłoki stosuje się produkt kondensacji melaminy z formaldehydem

c)      Naturalnie jako produkt przemiany materii

·         W rybach, rzodkiewkach, jabłkach, cebuli, marchwi, ziemniakach, kapuście

·         Może przenikać z opakowań np. papieru, osłonek wędlin

·         Jest składnikiem dymu wędzarniczego

·         Stosowany jako substancja konserwująca przy wyrobie niektórych substancji dodatkowych np. karagenianów, alginianów i innych subst. Żelujących oraz w postaci heksametylotetraminy

d)      Jako środek konserwujący

·         Ma szerokie spektrum działania

·         Małe wartości hamujące rozwój drobnoustrojów

·         Skuteczny w preparatach chemii gospodarczej np. płyny do mycia naczyń, kosmetyki np. płyny do płukania jamy ustnej, lakiery, utwardzacze do paznokci

e)      W kosmetykach

·         Dopuszczone stosowanie formaldehydu i substancji wydzielających go

·         Każdy kosmetyk zawierający takie substancje musi mieć an etykiecie umieszczone odpowiednie stężenie jeśli stężenie przekracza 0,005%

f)       W środowisku

·         Przenikają do niego podczas produkcji i przetwarzania formaldehydu

·         Przez wyroby gotowe, do których produkcji używa się formaldehydu szczególnie z żywic amino-formaldehydowych oraz mocznikowo- formaldehydowych

·         Przez kleje stosowane w budownictwie i przemyśle meblarskim

g)      Jako produkt uboczny

·         Ze spalania gazu ziemnego, węgla, paliw, ropopochodnych, tytoniu
 

9.       Cechy formaldehydu

-          Bardzo aktywny  chemicznie

-          Wchodzi w reakcje z białkami, związkami aromatycznymi, barwnikami, amoniakiem, nadtlenkiem wodoru, związkami żelaza

-          Reakcja z albuminami, kazeiną, żelatyną, agarem, skrobią mają charakter nieodwracalny

-          Ich przebieg zależy m.in. od dostępu tlenu, światła, temperatury

-          W organizmie człowieka:

a)      Miejsce wnikania

·         Przez drogi oddechowe

·         Przewód pokarmowy

·         Skórę

b)      Postać

·         Gazowa

·         W roztworze

*         Mogą wywoływać miejscowe podrażnienia, a przy dzialaniu przewlekłym- stany zapalne

c)      Objawy działania

·         Łzawienie

·         Pieczenie spojówek

·         Ból gardła

·         Ból głowy

·         Nudności

·         Osłabienie

·         Bezsenność

-          Metabolizm

·         Szybko ulega utlenieniu do kwasu mrówkowego

·         Kw mrówkowy wiąże się z enzymami zawierającymi żelazo

·         Może hamować oddychanie komórkowe

·         Reaguje z glutationem- zmniejszając możliwość detoksykacyjne organizmu, z grupami aminowymi białek oraz gr metylowymi choliny i metioniny

·         Powoduje zaburzenia syntezy białka

·         Wpływa depresyjnie na centralny uk nerwowy
 

10.   Narażenie szczurów na duże dawki formaldehydu

-          Może wywoływać zmiany nowotworowe jamy nosowej i tchawicy

-          Jednak nie ma dostatecznych dowodów na rakotwórcze działanie przy narażeniu droga pokarmową

-          Działanie genotoksyczne w badaniach In vitro, narażone tylko kom w miejsu ekspozycji

-          Nie wpływa na reprodukcję i przebieg ciąży

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin