Hiszpańskie przysmaki.pdf

(17932 KB) Pobierz
GAZPACHO, TAPAS,
PAELLA VALENCIANA,
TORTILLA ESPANOLA
KREM
KATALOŃSKI
•••
~
,
HISZPANS
PRZYSMAKI
...
BIBLIOTECZKA PORADNIKA DOMOWEGO
W
Ili
p1 l1
111ll >11cly H'!Jlon
11i.1
w11j.1
t1.11ly<
i.;
kuli·
li1 1łlhj
,
l<
o11cli111ll'
ll11ll
wlusne
p11y•.111.1kl. Od
razu
wi
clo1110,
~k.id
poc
hod
ta-
kit• '>P •
jaly,
jak
pstrąg
1
N;warry,
paella
valen-
ciana czy
krem kata-
loń
s
ki.
Al
e
odmienność
poszczególnych
kuchni
hiszp
a
ńskich
(liczba mno-
ga
jest tu jak najbardziej
zasadna)
sięga
znacznie
głębiej
.
jest kuchnia oli-
wy i kuchnia smalcu.
Kuchnia
kontrastu
sma-
kowego i kuchnia sma-
ków czystych.
Kuchnia
ta-
pas, czyli
przekąsek,
i kuchnia
treściwych dań
.
Inaczej jada
się
na wy-
brzeżu niż
w
głębi lądu,
inaczej nad Morzem
Śród
­
ziemnym
ni
ż
nad ocea-
nem. jest tradycja piecze-
ni na
półno
cy
i
s
mażenia
na
południu,
w
centrum
preferuje
się
dania du-
szone
...
Gdyby jednak
poszukać
cech wspólnych
dla
wszystkich tych kuch-
ni?
Wymienić
trzeba oli-
z
oliwek, chleb, czos-
nek,
a
przede
wszystkim
-
wino. Bez
niego trudno
'>Obic
kuchnię
hiszpańską
wyobrazić.
A
j
li
poszu-
l<.1(
)Nin
go
wspólnego
11,1111.1,
11.1IC'ialoby
wy-
111h•11lr
1011111~.
To
danie
· • y
I
ll\11»11111'
um
ają
111h
j•.111wo~l
Warzywa w
zi ołac
h
Sa
łatka
z chorizo
i fasoli
Hi
szpa
ń
ski e
krokiety
P
ieczone papryki
w oliwie
z oliwek
P
aszteciki z sardynkami
Baklaża
n
y
panierowane
Krewetki
na
ostro
Gruszki
z orzechami
Marynowaneszaszłycz
ki
Tortilla z
wołowiną
i
papryką
25
jajecznica
hiszpańska
26
Nadziewana tortilla
z
ziemniaków
27
Tortillapochłopsku
27
Zapiekanka
mięsna
Ostry sos do
m
i
ęsa
Kurczak w pikantnym sosie
O podrida
lla
Ryba nadziewana
Pstrągi
w pomidorach
Pulpety
zapiekane
Pstrąg
z Navarry
Makrelazporamiwporto
Kaczka w
winnej
galarecie
Królik z czosnkiem
Morszczuk
smażony
Zapiekanka z Galicji
Pstrąg
i
w
migdałach
Tuńczyk
w pomidorach
Gulasz
z
chorizo
i
kurczaka
Kurczak na ostro
Zapiekanka z sardynek
Dorsz zapiekany
Kurczak nadziewany
pastą
z
chorizo
Makaron z rybami
i owocami morza
39
39
40
40
41
42
43
43
44
45
46
46
47
48
49
49
50
51
51
52
53
Ze szparagami
i parmezanem
67
wegetariańskie
Warzywa
smażone
Penne
z
czarnymi oliwkami
i pomidorami
Escalivada
Ciasto z
papryką
i
botwiną
Szparagi po
hiszpańsku
Pieczone ziemniaki
Smażone
ziemniaki
z ostrym sosem
Zapiekane warzywa
w
bazyliowym sosie
68
69
69
70
70
71
72
Dania
73
Desery
i
ciasta
cytrusowa
Figi w
szkarłacie
Deser karmelowy
Paluchy ptysiowechurros
Rolada z
b
i
tą śmietaną
Tort
h
iszpańsk i
F
m
i
gdałowy
lan
z
pomarańczami
Flan waniliowy
Banany panierowane
Truskawki z sherry
Krem
kata
loński
Deser andaluzyjski
Kisiel z
pomara
ńczy
Sałatka
PUWl'łfiUM.rmma
Arroz negro, czyli czarna
Katalońska
z
rybą maś
laną
Paęlla
.
74
75
75
76
76
77
78
79
79
80
80
'"''"
I
11h•1.1lł'iui
p11•11hh•
pinchitosmorun
os
10
Patatasbravas
10
Potrawka wieprzowa
11
Sałatka
z cukinii
11
P
rzystawka
andaluzyjska
12
C
horizo
w
ci eśc
i
e
13
Sa
ła t
ka
z fasoli z
t
u
ńczyki e
m
13
Faszerowanapaprykazgrilla
14
O
liwki
w
c
hrupi
ących
koszulkach
15
Chrup
i
ące
gwiazdki
z
sardynkami
15
Ś
l
iwk
i
zawijane w boczek
16
Sa
l
a
tka
z
tuńczyki em
R
umiane
warzywa
Krewetki
w
bekonie
Oliwki
po
madrycku
aszerowana papryka
F
E
mpanadas z ciasta
francuskiego
Z
ielone
oli wki
faszerowane
sardynkami
„Św
i
t
w Barcelonie"
Szpinak po
ka
ta l
o
ń
sku
I/
111
Ili
llJ
Ili
)
li
Czosnkowa
Gazpacho
Fasolowa
Żólte
gazpacho
Zkurczaka
Migdałowa
li
li
Czosnkowa
z pomidorami
Gazpacho
li
Grzybowa
Zciecierzycy
28
29
30
31
32
32
33
34
35
35
z
c
i
elęciną
Ostra z
małżam
i
Z kurczakiem
Na zimno
Na
słodko
Wegeta
riańska
54
55
55
56
57
58
58
59
60
61
62
z
kurczakiem i owocami
morza
Rybna
Valenciana
Mięsa
Tortilla espanola
ortilla
z chorizo
T
Tortill
azpa
pryką i
sa
l
am
i
))
i
ryby
36
37
38
~ ~~~r~a:~~:~~~~~o
i ananasami
Zgrzybami
z
królikiem i bobem
Rodem z Alicante
Warzywna
A,
63
Jl
)
il
i
grillowanymi
warzywami
16
K
urczak
duszony
z
warzywami
Dorsz
z chorizo
Ryba
z warzywami
WARZYWA W
ZIOŁACH
/
4-8 kolb
młodej
kukurydzy/ 4
bakłażany/4
cukinie/ 4 czerwone cebule/ 4 drobne czerwo11(•
1111p1yhl
/
4-8
podgotowanych ziemniaków.
Marynata:
2 roztarte
ząbki
czosnku/ po
łyżeczce
świ
eżego
tymianku i rozmarynu/ 3-4 listki
laurowe/
2-3
łyżeczki
pieprzu/ 1/2 szklanki oliwy
/Wymi
esz
skła
dniki
ws1y11f
11
'
maryn
aty,
111
l'.
li1
w
i
ć
je
na
l
god1
11
1
111111
y,
sować
C
ukini
e,
btlkli1
1i111y
papryki,
ziemniaki
111•1 111
11
pokroi
ć
w
plas
try,
k1
1
k111yil 1
na
k
a
w
a
łki
o dlugo\1
11
11111
Pona
dz
i
e
wać
na
d1
1•w1
1111
11i
szpadki
do
sza
s7
lyk6w,
p11
sm
a
rować
maryn
<J
lr),
1
111y1
il
na
rozg rzanym
g1
1
11·1
illu.
1
około
15
min,
co
ji1kl\
1
/d'•
sm
a
ruj
ąc
m
ary
n
atą.
Czy wiesz,
ie...
1
...
przekąski,
zw n<·
w
Hiszpanii tapas, Io
jedno z najbardziej
ch.1
rakterystycznych
dl,1
I!•
go kraju
dań,
podawc
nych w
barach i rest.iu
racjach?
Ojczyzną
tapc
(słowo
oznacza pokryw
kę)
jest
położona
na po
łudniu
kraju Andaluzj
Mieszkańcy
tego regl
nu
pijąc
wino,
ml
li
zwyczaj przykrywani
szklanki plasterkiem
chej
kiełbasy
chorizo,
by
do trunku nie
wpada~
muchy. Z czasem
kl
ełb11
sę zaczęto kłaść
na
kromce chleba i uroz
maicać kanapeczkę
wa
rzywami lub sosami.
/
Chorizo.
pokroić
w
kostkę
i
podsmażyć
na patelni.
j
jeszcze
ciepłe
wy'miesza~
z
odcedzoną
z
zalewy
ta
l.
solą
i pokrojonymi w ko
pomidorami
bez
skór~i
Il
pora dnik
domowy
~
11111i1i1
1
<Jamowy
11k
5
HISZPAŃSKIE
KROKIETY
/
2
łyżki
oliwy plus oliwa do
głębokiego smażenia
i do fn1111y
/
4
łyżki
masła/3
czubate
łyżki
mąki/
1
i 1/2 szklanki
pod11111
111
go mleka (3,2
proc.)/
1
O
dag drobno pokrojonej
szynki (1111Jh ph
I
suszonej serrano, ale
może też być parmeńska, westfa l~k.1
1
p111
sciutto)/ sól/2 jajka/ 2
łyżki
tartej
bułki
/Natłuścić
oliwą
wą formę
kwadrato-
o boku 25 cm
W
rondelku
rozgrzać
2
łyżki
oliwy i
masło,
oprószyć
mą­
ką, zasmażyć
na
małym
ogniu
na
jasnozłoty
kolor,
stale
mieszając
(ok 2 min).
Wlać
pól szklanki
mleka,
zwiększyć ogień, zagotować,
wlać resztę
jąc,
gotować
mleka.
Miesza-
5 min.
Znowu
zmniejszyć płomień
i
goto-
wać
jeszcze
10
min, nie
przerywając
mieszan
ia.
Do-
dać
szynkę, posolić,
wymi
e-
szać, gotować
minu
tę.
M
asę
a potem znowu
w
1
111
11
1
Gotowe
kroki
ety
11l
111y1 111
talerzu
(jedna
w,11
•.iw.1)
i
wstawi
ć
na
l
qoi11111y
.i.
lodówki.
Do roncl lc1
wl.i1
I.
li
ol
iwy,
by
s
i
ęga
ł
a
d11
wy•,11
kośc
i
5-6
cm.
Morno
1
11,
grzać,
porcjami wk
l,11l.i1
I
1
11
ki
ety
i
s
ma7y
ć
jt'
pn
i
11111
1
odwra
caj
ą
c,
by
11
•,11
w
yly ,11
równomir
111i
c•.
(1ol11w1
wy
j
mow
,1 ć
11c1
1
1 wy
'1111111y
,ilc·1
pdpi
c
1
owy
1111
1:1
1
1
11~
11
•111
który
w1
1llr11 111· 1111"111
wlać
do przygotowanego
naczynia,
ostudzić
i
w
s
t
a
wi
ć
na
noc
do
lodówki.
P
otem
formować
z
masy
krokic•c
1
,
k1
obtaczać
je w
tartej
li11l11•
oraz w
lekko
ubily1
11
J
.ir
1
.!JI
1
PIECZONE PAPRYKI W OLIWI
/
4 czerwone papryki/
8
ząbków
czosnku/
oliwa/
sól/
1>h•1111
/P
apryki
piec w 220°(,
skórka
będzie
czarna. Na-
s
t
ęp
ni
e
przełożyć
je do
na-
uynia,
n
a
kryć folią
i odsta-
wi!
do
ostygnięc
i
a
. Obrać
je
11• "ku1
pod7
i
e
li
ć
wzdłuż
na
ki,
111il11wl
1
wy
l
,1 ć
sok,
u
s
unąć
,
gniaLcic1
1
1S1
111
11
111111•lr11y1
io t•
do
żaroodpo
1
11
c~o
1
ic1uy11li1.
Każdą pap ry
s
kropi
ć
oliw,),
położyć
na
niej po
bku
czosnku
i
wstawić
do piekar-
nika
na
10-15
min.
Podawać
gorące,
z
bagietką
llWI
/
2
puszki
sardynek/łyżka dżemu
z
pomarańczy/10
dag bobu/ opakowanie gotowego
kruchego
ciasta/żółtko/garść
rukoli
/
Sardynki
rozgnieść
wi-
delcem,
zmieszać
z
łyżką
dżemu pomarańczowego.
Bób
ugotować
i
obrać
ze
skórki.
Gotowe kruche
ciasto
wyłożyć
na
spodzie
i bokach czterech foremek
sufletowych.
Następnie
wypełnić
je
masą
sardyn-
kową,
na wierzch
położyć
po trochu
pokrojonego
bobu.
Nie
ugniatać
farszu,
tylko
przykryć
go
kawał­
kiem ciasta.
Posmarować
ciasto
rozbełtanym żół­
tkiem.
Paszteciki piec
w
1so
0
c
12
min. Poda-
wać
na rukoli.
I
111
I~
il1111111Wy
poradnik
domowy
7
KREWETKI NA OSTRO
/
60 dag
/
2
bakłażany/sok
z cytrynv/3/4
szklanki
mąki/2
jajka
/
10
dag tartej
bułki/oliwa
do
smażenia/sól/pieprz
/Bakłażany
pokroić
na
dużych
krewetek
(świeżych
lub
mrożonych)/ostra
papryczka/
4
ząbki
czosnku/ 4
łyżki
oliwy/ sól
/świeże
krewetki
umyć,
jeśli
min. Znów
je
posolić,
po-
plastry,
posolić,
odstawić
na
pół
godziny.
Po
tym
czasie
opłukać
je, osu-
szyć, skropić
sokiem
z cy-
tryny,
odstawić
na 15
pieprzyć, obtoczyć
w
mą-
trzeba,
oczyścić, opłukać
w
osolonej
wodzie i
osączyć
na
sicie.
Mrożone
rozmro
zić,
wkładając
Je
w
zamkniętej
plastikowej
torebce
do
zim-
nej
wody
(nie
płukać
w
sło­
nej
wodzie).
Papryczkę
umyć,
oczyścić, pokroić
na
12
kawał
ków.
Czosnek
ob-
rać,
drobno
pos
iekać.
Kre-
wetki
wymieszać
z
czos-
nkiem,
posolić.
Odstawić
na
5 min. Do 4
kokil
ek
w
l
po
łyżce
oliwy,
włożyć
po 3
ka-
wałki
papryczki i
porcje kre-
wetek.
Piec
ok. 15 min
w
l
80°C,
krewetki
staną
się
różowe.
Podczas piecze-
nia
zamieszać
je
kilka
razy.
GRUSZKI Z ORZECHAMI
/
4
gruszki (najlepiej odmiany Williams)/
10
dag
wyłuskanych
orzechów
włoskich/ 5 łyżek masła
/
10
dag
sera z
niebieską pleśnią
(typu rokpol)/
sok
z
1/2
cytryny/ kilka listków natki do dekoracji
/
Osiem
połówek
orzechów
do dekoracji, pozo-
stałe
drobno
posiekać.
Ser
pleśniowy rozgnieść
widel-
cem.
Odłożyć
łyżkę masła,
resztę
utrzeć
z serem
i
posie-
kanymi
orzechami. Gruszki
przekroić wzdłuż
na
pół,
usu-
nąć
gniazda
nasienne.
Skro-
pić
sokiem z
cytryny,
aby nie
ściemniały.
Posmarować
ma-
słem
8
kawałków
folii alumi-
odłożyć
niowej.
Do
wydrążonych
gru-
szek
nałożyć
po
pół
łyżecz
ki
masy
serowo-maślanej
Owoce
u
łożyć
na fol
ii
alumi-
niowej,
folię zawinąć, ułożyć
na
rozgrzanym
rusme, piec
5 min. Po tym czasie
zdjąć
gruszki
z
grilla,
odwinąć folię
i
nałożyć
resztę
masy sero-
wej. Gotowe gruszki udeko-
rować
potówkami orzechów
i listkam i
natki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin