2014-N03 Kulinarne Hity WS Zabawne jedzonko.pdf

(36581 KB) Pobierz
zab
·w
11i.Yli'i@~O~ ~&llml.3
~~()
«r::Jll
~EDZONKO
Indeks
298824
ISSN
2299-9523
9 772299
952438
11111111111111
1111111111
1 ~1!
1
-------.
Załóż
konto na stronie
www.przyslijprzepis.pl
i dodawaj swoje sprawdzone przepisy
z dobrej
jakości
zdjęciami. Możesz
również
przysłać
przepis i
zdjęcie
potrawy
listownie
(Przyślij
Przepis!,
skrytka pocztowa 57108, 53-638
Wrocław
57) lub
e-mailem
(przepis@burdamedia.pl).Zdjęcie przesłane
pocztą
musi
być
na papierze fotograficznym o wymiarach
13x9 cm.
Zdjęcie przysłane
e-mailem
powinno
mieć dużą
rozdzielczość
(minimum
500
kb) i
być
zapisane jako jpg.
I
Redaktorka
prowadząca
serwis www.
przyslijprzepis.pl
BARBARA
.
BRZEZICKA
PRZYŚLIJ
PRZEPIS!
Po publikacji przepisu i
nadesłanego zdjęcia
w
Przyślij
Przepis!
lub
wydaniach
specialnych
Przyślij"
Przepis!
otrzymasz
.
~
,.
,
.
.
.
-
az 1OO
zł!
Jesh przyslesz przepis bez
zd1ęc1a
dania, po publikacji dostaniesz 75
zł.
I
I
·
·; ·
·•
·
·
E
.
Drodzy czytelnicy!
Nakarmienie niejadka to nie
lada sztuka, wie o tym
więk­
szość
z
nas. Z
łyżki
robimy
„samolot'; do
stołu
zaprasza-
my ulubionego misia. Jednak
najlepszym sposobem na
grymaśnika
jest przygotowa-
nie takiego dania, by dziecko
:
otworzyło buzię
ze zdziwie-
:
nia. Na pewno
zachwycą
:
j_e
~arówkowe gąsienice,
.
swmka Peppa czy kanapki
:
podobne do Simpsonów.
I od razu
posiłki staną się
.
,
.
przYJemnosC1ą.
Znajdziesz nas
też
na Facebooku
http://www.facebook.com/PrzyslijPrzepis
W kioskach od 24
września!
I
Owocowe lizaki s.
32
·U
tort
s.
33
Szpinakowy
Ekspresowe lody
s.
34
Bananowe safari
s.
3 5
Owocowa wyspa
s.
35
Gruszkowe myszki
s.
36
Motyle zkaszy manny
s.
37
Budyń
czekoladowy
s.
24
5
KANAPKI
z
SIMPSONAMI
Nawet
grymaśny
niejadek
pochłonie
takie
kanapki
ze smakiem.
SKŁADNIKI
500 g mielonej
wołowiny
olej
4-5
bułek
4-5 plasterków
żółtego
sera
2
ząbki
czosnku
keczup
3
łyżki
posiekanego szczy-
piorku
8-1 O kaparów
papryczka chili
cebula
starta skórka z cytryny
4-5 czarnych oliwek
kawałek
czerwonej papryki
pieprz
sól
jajko
sera
wycinamy
zęby,
z pa-
ę
pryki rogi. Oliwki kroimy na
pół,
do
ś
rodka wkładamy
kapary.
~Z
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy
mięso,
posiekane chili i
cebulę,
szczypiorek,
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek, pieprz, sól, skór-
i
rozkłócone
jajko. Formujemy
burgery i
smażymy
na rumiano.
O
A
SKŁADNIKI
garść
mieszanki
sałat
4-5 plasterków sera
mimolette
plasterek czerwonej goudy
plasterek szynki
5
kromek chrupkiego
pieczywa
masło
kilka czarnych oliwek
białka
z 2 jajek ugotowa-
nych na twardo
kilka winogron
pomidorek koktajlowy
PRZYGOTOWANIE
Kromki smarujemy
masłem
i
układamy
na talerzu listki
sałaty.
Z mimolette wycinamy
twarze Simpsonów.
O
e
sków oliwki. Z
większych kawał­
ków
białka
robimy
koszulę.
~
Marge:
włosy.
winogrona kroimy
A
Bart: oczy formujemy z
biał­
na
pół
i
układamy
z nich
W
ka,
źrenice
i usta z oliwki,
a
koszulkę
z goudy. Nos wycina-
my z mimolette.
Bułki
przekrawamy i
złocimy
Z goudy wycinamy 3 kó-
łeczka
na naszyjnik. Z plaster-
ków
białka
robimy oczy.
Źrenice,
rzęsy
i usta
układamy
z pokrojo-
nej w paski oliwki. Nos wycina-
my z
kawałka
mimolette.
Homer: z szynki wycinamy
~
brodę,
z
białka
formujemy
oczy, a z
kawałka
mimolette nos.
źrenice
i usta
układamy
z pa-
A
lisa: oczy i korale
układamy
~z
białka, źrenice, rzęsy
i usta
~
na
suchej
patelni. Na spodzie
z oliwki, a nos z mimolette.
Maggie:
kokardkę
wycina
-
my z goudy, smoczek z po-
midora, oczy z
białka,
a
źrenice
z oliwki.
burgera i ser. Po-
lewamy keczupem. Przykrywamy
wierzchem
bułki
i nacinamy ot-
worki na rogi i oczy. Dekorujemy.
bułki kładzi
e
my
A
A
W
6
7
Na
śniadanie
lub
kolację
>>-.
~\\\
ZENU$
BUŁECZKA
SKŁADNIKI
bułka
PRZYGOTOWANIE
kroimy
wzdłuż
na
3
kromki.
Środkową
smaru-
jemy serkiem paprykowym.
Przykrywamy plasterkiem szynki
i docinamy
go
do
wielkości bułki.
plasterek szynki
konserwowej
2
plasterki
sera
żółtego
kawałek
papryki
czarna oliwka
paprykowy
serek kanapkowy
plasterek ogórka
szklarniowego
ze
skórką
O
Bułkę
ogórka,
półkola
z
sera
i
kawałki
oliwki. Uszy wycinamy z
resztek
wędliny,
a
uśmiech
i
rumieńce
z papryki. Nosek i
zęby układamy
z
żółtego
sera,
zaś
piegi z kawa-
łeczków
oliwki.
Z takim uroczym
i
piegowatym
Zenusiem
zaprzyjaźni się
sera wycinamy
ę
włosy
oraz 2
półkola
o
śr.
ok.
1,5 cm
(element
oczu), 2 kwadra-
ciki
(zęby)
i malutki
półksiężyc
(nosek).
Oczy wykonujemy,
ukła­
dając
kolejno:
połówki
plasterka
~
Z
żółtego
chyba
każde
dziecko.
PARÓWKOWE
$LIMAKI
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Parówki gotujemy
i
studzi-
my, aby
były
letnie.
Pomido-
ry
myjemy i kroimy na
pół.
Na
środku połówek średniego
po-
midora
wycinamy
wgłębienia
na
parówki.
Połówki
pomidorka
koktajlowego
lekko
wydrążamy,
tak
aby
utrzymały się
na pomido-
rach. Truskawki myjemy, usuwa-
my
szypułki
i odcinamy
szerszą
-
2 cienkie parówki
średni
pomidor
pomidorek koktajlowy
2
świeże
truskawki
4ziarenka
czarnego kawioru
lukier w pisakach
(brązowy
i
żółty)
odrobina keczupu
2
liście sałaty
O
wek wbijamy
wykałaczki.
Naj-
pierw mocujemy
połówki
pomi-
dora
średniego,
a
następnie
koktajlowego. Jako ostatnie
na-
bijamy truskawki.
A
Z
wyciętych części
pomidora
~
koktajlowego
wykrawamy
część,
węższą płytko wydrążamy.
~
Sałatę
myjemy,
osuszamy
ręcznikiem
ę
papierowym
i
kładziemy
na talerz, a na
nią
parówki. W 1/3
długości
paró-
4 cienkie paski na
czułki ślima
­
ków. Na
przeciwległym
od
mu-
szelek
końc
u
parówki robimy
małe nacięcia,
w które
wkładamy
czułki.
Z kawioru robimy oczy.
Z pisaków wyciskamy
lukier, ma-
lując
dwukolorowe
linie muszli.
Keczupem
za
pomocą wykałaczki
malujemy
kreseczki
na parówce.
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin