PRZETWORY. Patisony (ogórki, cukinie) w marynacie z curry.pdf

(2397 KB) Pobierz
09.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
PRZETWORY. Patisony (ogórki, cukinie) w marynacie z curry.
Radio
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
moniczkaw kuchni
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
monika.bukowska
Oszalałam na punkcie gotowania,
pieczenia i jedzenia....
moniczkawkuchni
Blog pisze
monika.bukowska
31660
89
42
01.08.2012 21:18
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
PRZETWORY. PATISONY (OGÓRKI, CUKINIE) W
MARYNACIE Z CURRY.
0
Lubię to!
1
Patisony to odmiana dyni talerzowatej. Nazwnana jest tak dlatego, że wygląda jak dwa
połączone ze sobą talerze o pofalowanym brzegu. Są one bardzo zdrowe, lekkostrawne i
niskokaloryczne. Można jej jeść na surowo, jako skladnik salatek, dodać do warzywnego
gulaszu, usmażyć w panierce, lub bez- tak jak frytki (pycha) albo zamarynować. W moim
domu najczęściej patisony występują w formie pikli własnoręcznie przygotowywanych od
ziarenka w ziemi po zakręcenie sloika.
Tym razem proponuje mniej typową zalewę do marynat, ktorą z powodzeniem mozna
wykorzystac także do ogorków, czy cukini. Ostrzegam że uzależniają i przeważnie znikają
w przeciągu kilku minut w niewyjaśnionych okolicznściach.
Patisony w marynacie z curry.
2 kilogram małych patisonów (o średnicy do 4 cm)
liście selera
cebula
magazyn-kuchnia.pl/blogi/moniczkawkuchni/2012/08/przetwory_patisony_ogorki_cukinie_w_marynacie_z_curry/1
1/4
09.01.2014
PRZETWORY. Patisony (ogórki, cukinie) w marynacie z curry.
główka czosnku
ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego
listki laurowe
Zalewa:
1 litr wody
1 i 1/2 szklanki octu (10%)
1 1/2 łyżki soli
1 1/2 szklanki cukru
50 g przyprawy curry
Patisony myjemy, ścinamy ogonek i pozostałość po kwiatach. Składniki zalewy
zagotowujemy w garnku, uważając by nie wykipiała.
W każdym słoiku ściśle układamy patisony. Dorzucamy po jednej sztuce: listek laurowy,
liść selera, ząbek czosnku, plaster cebuli. Dodatkowo dosypuję ok 1/3 łyżeczki ziaren
gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego.
Do słoików wlewam gorącą zalewę zostawiając 1 cm od wieczka. Zakręcam szczelnie i
ostrożnie przechylam słoik i stawiam do góry nogami. w ten sposób od razu sprawdzam
czy nakrętka jest szczelna i mogę ją jeszcze wymienić. Odwracam je z powrotem i
wkładam do garnka, na dnie kładziemy ściereczkę, by słoiki bezpośrednio go nie
dotykały. Pasteryzujemy słoiki o podobnej wysokości i pojemności. Nalewamy wodę do
3/4 wysokości słoika i gotujemy. Od momentu zagotowania wody trzymamy na ogniu przez
magazyn-kuchnia.pl/blogi/moniczkawkuchni/2012/08/przetwory_patisony_ogorki_cukinie_w_marynacie_z_curry/1
2/4
09.01.2014
PRZETWORY. Patisony (ogórki, cukinie) w marynacie z curry.
15 minut. Po tym czasie możemy je pozostawić w garnku do ostygnięcia lub wyjąć na
ściereczkę, na blat i również zostawić by wystygły.
Marynaty powinny być pełne smaku i pyszne już po tygodniu.
Smacznego!
I jeszcze Pan Patison jeszcze na krzaczku
Zobacz więcej:
blogujemy, curry, dynie, patisony, pikle, przetwory
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
moniczkawkuchni.
ZOBACZ TAKŻE
Kulebiak
Wykonany dw ukrotnie (że niby na próbę) przed
św iętami. Na stole w igilijnym rów nież się...
12 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
Tarta z łososiem i mozzarellą
Brak czasu zabieganie, kto tego nie dośw iadcza
szczególnie przed św iętami, a jeść trzeba! M...
10 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/spraw dzonakuchn
Falafel z boczkiem
czyli przekąska na karnaw ałow e przyjęcie?
Dostałam od małżonka kolejną książkę. Uznał, że
to już ...
przedw czoraj
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w kuchnibezdubli
Wędzona domowa pasztetowa
(wątrobianka)
Uw ielbiam pasztetow ą ! I sw ego czasu pojaw ił
się pew ien problem, poniew aż poczytałam sobie
co doda...
w czoraj
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-
przyg
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
magazyn-kuchnia.pl/blogi/moniczkawkuchni/2012/08/przetwory_patisony_ogorki_cukinie_w_marynacie_z_curry/1
3/4
09.01.2014
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
PRZETWORY. Patisony (ogórki, cukinie) w marynacie z curry.
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/moniczkawkuchni/2012/08/przetwory_patisony_ogorki_cukinie_w_marynacie_z_curry/1
4/4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin